ianuarie, 2018

01janallday↔ Cămine în mișcare(All Day: luni)

more

Descriere

CĂMINE ÎN MIȘCARE este un proiect de turism cultural având componente artistice și atenția concentrate pe patrimoniul imaterial local și regional. În 2018 demersul va începe cartografierea potențialelor situri și rute. În luna septembrie, se va organiza un festival-prototip, al Căminelor în mișcare, ce va avea loc în două sate bănățene, când se vor pune în valoare istoria și patrimoniul local, prin spectacole, concerte și povestiri. Până în anul 2021, demersul va implica întreaga regiune a Banatului.

Proiectul își propune să încurajeze oamenii să-și împărtășească identitatea culturală și istoriile personale pentru a lega un dialog intercultural și a da un nou sens noțiunii de cetățenie. Axat pe mobilitate, probleme privind migrația, obiectivul proiectului este de a promova idea de storytelling ca mijloc de a aduce oamenii împreună și de a le da posibilitatea de a regăsi sentimentul de apartenență la o comunitate, de a avea o identitate culturală.

Moștenirea culturală, patrimoniul imaterial al locuitorilor din Banat marcat de o istorie tumultoasă, războiul din Yugoslavia, deportările în Bărăgan și depopularea satelor după 1989 de către populația de etnie germană, sunt generatoare de stereotipuri : migranții din alte regiuni ale țării veniți în Banat, sau populația de etnie rromă, relocată în Banat. Proiectul își propune să recupereze prin povestire (storytelling) istoria personală, patrimoniul cultural imaterial și să redea sentimentul de apartenență, să susțină beneficiile pe care le are divertitatea și interculturalitatea unei comunități.

Dimensiunea  proiectului este una națională, și internațională prin continuarea etapelor pentru 2019/2021 cu activități care vor avea loc în Novi Sad, Serbia. Au fost folosite ca modele de bune practici principiile europene enunțate la: Conferința europeană 2018: Patrimoniu și Identitate; 27 Vecinătăți- Rijeka 2020.

 

18.08 – H U O O O O O ! ! ! la Făget în Parcul Regele Mihai I

8.09 – Ferma la Ruga de la Margina

28.09 – Cămine în Mișcare la Margina & Zorani

Când?

All Day (Luni)

Unde?

Buzad

Timiș

Organizator

Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturiiwww.timisoara2021.ro

Event Reviews

There are no reviews for this event

X
X