ianuarie, 2017

01jan12:00 am30jun(jun 30)11:59 pm↔ Spații Creative ale secolului 21(ianuarie 1) 12:00 am - (iunie 30) 11:59 pm

more

Descriere

Proiectul intenționează să realizeze o cooperare a culturii și turismului cu scopul de a dezvolta aspecte contemporane ale traseelor ​​culturale. Se planifică descoperirea unor locuri de istorie și sprijinirea rutelor culturale existente în cooperare cu Consiliul Europei. Astfel, se caută răspunsuri la diverse teme: dezvoltarea unor noi destinații de-a lungul Dunării (turism), interpretarea locurilor și a evenimentelor istorice într-un mod contemporan (cultură), experiența culturii (public internațional / turiști). Proiectul este plasat în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 și al depunerii în anul 2018 a listei de patrimoniu mondial UNESCO în partea de vest a limitelor romane dunărene în Bavaria, Austria, Slovacia și Ungaria.

În perioada ianuarie 2017 – iunie 2019 Ministerul Culturii și Identității Naționale implementează, prin Unitatea de Management a Proiectului, proiectul CultPlatForm_21 – Danube Culture Platform – Creative Spaces of the 21st Century. Având un buget total de 1,6 milioane de Euro, proiectul este implementat de un consorțiu partenerial format din 19 organizații din 8 state europene: Austria, Germania, Bulgaria, România, Ungaria, Serbia, Slovenia, Luxemburg. Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea unui cadru inovator de creare de politici dedicate rutelor culturale în regiunea Dunării.

În decursul istoriei, zona Dunării a cunoscut multe schimbări care au generat un teritoriu extrem de bogat din punct de vedere cultural, dar fragmentat ca identitate. Fluviul a fost martorul căderiii imperiilor, tragediilor a două războaie mondiale, crimelor holocaustului și a războaielor balcanice. De-a lungul Dunării, multe spații au rămas “invizibile”, unele fiind distruse sau scufundate în pământ, altele interzise din motive politice sau sociale, altele lăsate în uitare datorită caracterului imaterial. Proiectul își propune să identifice aceste locuri și să recupereze memoria lor, transformând invizibilul în vizibil prin intervenții artistice contemporane, noi formate educaționale pentru situri și evenimente istorice și noile media. Identitatea fluviului va fi recreată prin conectarea tematică a mai multor spații din cele 8 state participante la proiect și readucerea acestora în conștiința actuală a publicului European. Prin studii specifice și intervenții culturale patrimoniul cultural ascuns în regiunea Dunării va fi identificat, vechi și noi povestiri despre patrimoniul cultural vizibil și invizibil vor fi scoase la iveală.

Acordul Spații Creative ale secolului 21elaborat în cadrul proiectului prin utilizarea metodelor guvernării participative, va include o perspectivă de ansamblu asupra rutelor culturale existente și recomandări de abordare eficientă a principalelor provocări legate de patrimoniul ascuns/invizibil. Scopul acestui document strategic constă în susținerea utilizării sustenabile a patrimoniului cultural din zona Dunării prin crearea de rute culturale și integrarea acestora în strategiile turistice, astfel încât cultura și creativitatea să genereze inclusiv beneficii economice în zona de incidență a proiectului.

Când?

Ianuarie 1 (Duminică) 12:00 am - Iunie 30 (Duminică) 11:59 pm

Unde?

Sulina

Organizator

Event Reviews

There are no reviews for this event

X
X