Evenimentele prilejuite de Forumul Anului European al Patrimoniului Cultural în România s-au încheiat într-un cadru special. Invitații au vizitat cu acest prilej expoziția „Marea Unire. De la victoria în Primul război mondial la încoronarea suveranilor României Mari”, găzduită de Muzeul Cotroceni. Palatul Cotroceni a fost iluminat în albastru pentru a marca evenimentele dedicate patrimoniului european.

Redăm mai jos un fragment din mesajul adresat participanților de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin intermediul domnului profesor Sergiu Nistor, consilier prezidențial:

”Am urmărit activitățile Anului European al Patrimoniului, atât cele din România, cât și cele desfășurate la nivel European. Mă bucur să constat că țara noastră s-a dovedit un participant activ în acest program, prin instituția de specialitate din domeniul patrimoniului, cu sprijinul important și cu participarea societății civile și al entităților administrative, de expertiză și de învățământ.

Mă bucur că Anul European al Patrimoniului Cultural se încheie în România printr-o serie de dezbateri, care deschid perspective cu privire la valorificarea patrimoniului cultural național. Contribuția acestuia în societatea românească trebuie să se completeze cu un rol civic, cu facilitarea dialogului social, sporind coeziunea colectivităților și adăugând valoare programelor de dezvoltare economică, teritorială și urbanistică.

Sunt convins că, pe aceste direcții, proiectul dumneavoastră nu se încheie aici și acum, ci va continua să fructifice bogăția diversității noastre culturale. Astfel, așa cum spune și deviza Anului European al Patrimoniului Cultural, valorile trecutului se vor întâlni cu importantele așteptări pe care le avem pentru viitorul României!”

Integral, aici: http://www.presidency.ro/…/mesajul-presedintelui-romaniei-d…

Invitaților ce au marcat închiderea Forumului: Domnul Mircea Diaconu, Raportor al Anului European al Patrimoniului Cultural în Parlamentul European, Doamna Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Secretar general Europa Nostra, Domnul Sergiu Nistor, Consilier al Președintelui României, Departamentul Cultură, Culte și Centenar.

Evenimentul a fost încheiat cu micro-recitalul Duo Stoica: Răzvan Stoica – vioară Stradivarius; Andreea Stoica – pian.